Inhaalslag: gelijke kansen in de hockeysport

Nieuws Senioren 5-11-2020 |
ABN AMRO is eind oktober gestart met het langetermijnprogramma De Inhaalslag voor gelijke kansen in de hockeywereld. De bank is een van de belangrijkste sponsoren in de sport en wil zo de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de hockeysport structureel aanpakken. Later in het programma komen daar mindervalide sporters en kinderen in achterstandssituaties bij.

In de hockeysport staat ‘fair play’ hoog in het vaandel. Als je kijkt naar de positie van mannen en vrouwen gaat het er minder eerlijk aan toe. Vrouwen in de hockeysport hebben niet dezelfde kansen als mannen. Dat vertaalt zich in minder geld, minder materiaal en minder zeggenschap. Met De Inhaalslag maken we ons op voor gelijkstand.

VMHC Pollux onderkent het belang van dit initiatief en steunt dit van harte. Dit betekent dat we er ook actief mee aan de slag gaan binnen Pollux en ons hierbij met name richten op de Dames senioren teams! Maar we sluiten uiteraard niemand uit!

Digitaal platform De Inhaalslag
ABN AMRO sponsort 53 hockeyclubs en wil het pad effenen voor meer gelijkheid. Maar oude gebruiken poets je niet zomaar weg, daar moet je heel bewust en consequent mee aan de slag. De Inhaalslag biedt hier alle ruimte voor. Het programma geeft de clubs toegang tot een digitaal platform met informatie, trainingen en lezingen; voor zowel het bestuur als de speelsters en spelers. Alles is erop gericht het bewustzijn te verhogen. Dat is een belangrijke eerste stap, omdat het zo vanzelfsprekend wordt om ‘gelijke kansen voor mannen én vrouwen’ in alle initiatieven en activiteiten mee te nemen.

De cijfers spreken voor zich
Wist je dat…

… 8 van de 10 voorzitters in de hockeysport man is?
… er geen vrouwelijke penningmeesters zijn?
… dat van alle teams in Nederland 7 van de 10 van de coaches man is?
… dit er bij de Dames 1 en Heren 1 gemiddeld zelfs meer dan 9 zijn?
… sponsorcommissies voor 75% uit mannen bestaan?
… vrouwen vooral de rol van secretaris of lid van de feestcommissie vervullen?
… mannen in het tophockey 5 tot 10 keer zo veel verdienen als vrouwen?
… zo’n 80% van alle sponsorgelden naar mannen gaat?

Fluitsignaal voor De Inhaalslag
ABN AMRO heeft een aantal kopstukken uit de hockeywereld aan zich weten te binden. Ambassadeurs Marijke Fleuren (voorzitter EHF) en Kim Lammers (oud-international) zetten zich in om ‘female empowerment’ op het hockeyveld in beweging te krijgen. Ook de nieuwe generatie spelers is aan boord. Jorrit Croon en Maria Verschoor zijn de boegbeelden voor De Inhaalslag, samen maakten zij onderstaand filmpje waarin ze nut en noodzaak van De Inhaalslag treffend raken.

Met dit filmpje geven we ook binnen Pollux het fluitsignaal voor de start van De Inhaalslag.En dus eerst ... 4 gave en leerzame online trainingen
Om gelijke kansen voor vrouwen hoog op de clubagenda te zetten, zijn er voor bestuurders, commissieleden en (vrouwelijk) hockeyers 4 online trainingen (workshops).  Met het hockey op een laag pitje krijgen deze groepen komende weken een extra dosis inspiratie én motivatie gewoon vanaf thuis. Want fair play is belangrijk op én naast het veld. Kruip op de bank met je laptop en tune in voor vier topvrouwen die je laten zien hoe je jouw grote dromen waar kunt maken.

10 november
Ginger de Weert: de topsporter die weet hoe ze alle ballen hoog én in balans moet houden. Na vallen en opstaan, brengt ze haar geleerde lessen op enthousiaste wijze over zodat iedereen hiervan kan leren.

17 november
Lynn Quanjel: ze is influencer en founder van Social Nomads, waarmee ze in de basis staat van het Social Media landschap. Met concrete tips zet ze je aan het werk en opent ze op verfrissende wijze je ogen voor personal branding in de online wereld.

24 november
Merel van der Wouden is onderhandel expert en veelgevraagd spreker. You don't get what you're worth, you get what you negotiate, is haar lijfspreuk en brengt ze op verbluffende wijze over. Tastbare tips die je dagelijks kunt toepassen, handig!

1 december
Shenin Lebrun is de 'hustle' queen en pratices what she preaches. Ze werkt bij NIKE, produceert haar eigen films (te vinden op Netflix en Videoland) en runt een consultancy. Hoe je dromen waar maakt en niet op geeft.

Via de registratiepagina voor deze online trainingen kun je je aanmelden.

Vanuit Pollux zal de Sponsorcommissie de trainers en coaches van de diverse Damesteams en de speelsters zelf nog persoonlijk informeren over het belang van deelname aan deze trainingen en uiteraard volgen er nog reminders via de website en app!

Samen met ABN AMRO zetten we binnen Pollux de schouders onder De Inhaalslag en gaan we voor gelijke kansen voor vrouwen in de hockeysport!

Met sportieve groet,

Het bestuur van VMHC Pollux