Onze scheidsrechters

Arbitragecommissie 
We hebben binnen de Technische Commissie (TC) een arbitragecommissie opgericht om jeugdige scheidsrechters te helpen goed beslagen ten ijs te komen en stevig in hun schoenen te staan. Ze leiden hen op de zaterdag op en geven aanwijzingen. De commissieleden zijn herkenbaar aan hun gele polo’s. Op de pagina Organisatie vind je een overzicht van de commissieleden

Hou het sportief!
Een scheidsrechter leidt de wedstrijd, handhaaft de regels en sportief gedrag onderling. Niet altijd een dankbare taak want coaches, ouders en/of spelers kunnen het oneens zijn met beslissingen. Laten we hun beslissingen respecteren en met elkaar correct blijven richting de scheidsrechters. Dat maakt hun onmisbare taak wel zo leuk!

Fluiten vanaf de B-jeugd
Vanaf 16 jaar ben je vanuit de KNHB verplicht om een aantal wedstrijden per seizoen te fluiten. Gemiddeld komt dit uit op 5 à 6 wedstrijden per seizoen. Bij VMHC Pollux delen we bij onvoldoende scheidsrechters voor onze thuiswedstrijden ook tweedejaars B-spelers – en eventueel ook eerstejaars B-spelers – in om te fluiten. In dat geval word je ingedeeld bij wedstrijden van de D-jeugd samen met een meer ervaren scheidsrechter. Óf we proberen ervoor te zorgen dat iemand vanuit de Arbitragecommissie langs het veld staat om te begeleiden. Aan het niet komen opdagen voor je fluitbeurt zijn boetes verbonden. Lees hierover meer in Regels binnen Pollux ten aanzien van fluiten

Scheidsrechterskaart als seniorlid
Om speelgerechtigd te blijven volgens de KNHB word je als seniorlid geacht je scheidsrechterskaart te behalen. Omdat een online cursus vanuit huis volgen soms best droge kost is, organiseren we bij Pollux avonden die je goed voorbereiden op het examen. Deze avonden zijn verplicht voor alle seniorleden. Daarnaast streven we ernaar om de cursus en het examen ook al aan te bieden vanaf de B-jeugd (zo kom je beter beslagen ten ijs, is er meer tijd om je scheidsrechterskaart te halen voordat je senior bent en daarnaast blijkt het voor leden in de A-jeugd steeds lastiger te worden om hier tijd voor vrij te maken vanwege schoolexamens of een vervolgopleiding). 

Heb je als ouder/verzorger belangstelling om te gaan fluiten? Neem dan contact op met de arbitragecommissie om de cursus te gaan volgen en je scheidsrechterskaart te behalen. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina bij Meer weten.

Overnemen scheidsrechterbeurt
Ben je ingedeeld en kan je niet (door bijvoorbeeld ziekte), dan kunnen scheidsrechters op de ‘afkooplijst’ jouw beurt tegen een vergoeding overnemen. Dit geldt zowel voor senior- als jeugdleden. Daarnaast bestaat er bij Pollux de mogelijkheid om als seniorlid je fluitbeurt(en) voor het gehele seizoen af te kopen. Dan word je niet ingedeeld. Hiervoor kun je aan het begin van het seizoen een aanvraag mét toelichting indienen via [email protected]. Na goedkeuring door de Arbitragecommissie zal de Ledenadministratie de afkoopsom verrekenen met de contributienota. 

Scheidsrechterspoule
Ouders die op zoek zijn naar een scheidsrechter voor het fluiten van wedstrijden van de jongste jeugdteams of jeugdteams in de zaal, kunnen een beroep doen op de scheidsrechters in 'afkooplijst' of ‘scheidsrechterspoule’. Wil je je ook aanmelden voor deze lijst, of wil je je afmelden? Laat het ons dan weten via [email protected]

Scheidsrechters voor wedstrijden A-/B-teams
Op dit niveau wordt meer verwacht van scheidsrechters. Binnen Pollux trainen we een aantal scheidsrechters die het leuk vinden om te fluiten, om nog beter te worden en op een hoger niveau mee te kunnen draaien.

Spelregels KNHB
Spelreglementen zijn te vinden op de site van de KNHB. Heb je toch nog vragen over de regels of ergens anders over? Er is bijna altijd wel iemand van de arbitragecommissie op de club. We zijn herkenbaar aan onze gele polo's.

Meer weten?
Heb je nog een vraag? Misschien kun je deze terugvinden bij Veelgestelde vragen. Of lees voor meer informatie de bijlage met alle verdere regels binnen Pollux rondom het fluiten. Heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via [email protected] of via 06 34 54 89 87 (Alex Holstein).